T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ŞIRNAK’TA “SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BARAJLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR FIRSATLARI” KONULU PANEL DÜZENLENDİ.

Yayın Tarihi : 28.11.2022

Şırnak'ta "Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Barajların Sürdürülebilir Fırsatları" konulu panel düzenlendi.

    Şırnak'ın Cizre İlçesinde Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği yılı kapsamında Şırnak Valiliği ev sahipliğinde "Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Barajların Sürdürülebilir Fırsatları" konulu geniş kapsamlı bir panel gerçekleştirildi.

    Panele Şırnak Valisi Sayın Osman BİLGİN, , Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ ATALAY, Cizre Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nazlı DEMİR, Şırnak Üniversitesi Rektörü Abdurrahman ALKIŞ, Şırnak TSO Başkanı Osman GELİŞ, Su Ürünleri Yetiştiricilik Daire Başkanı  Tanju ÖZDEMİRDEN, Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkanı Faruk COŞKUN, Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Özerdem MALTAŞ, İçsu Balıkları Yetiştiriciliği Şube Müdürü Nimet  KAVUZ  Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürümüz Selman DEMİREL,  İş İnsanları, Yatırımcılar ve İlgili kurum yetkilileri katıldı.

      Canlı Üretim işinin en zor iş olduğuna vurgu yapan Sayın  Osman Bilgin;" Yetiştiricilik  bir süreçtir, bir bebek gibi, bir çocuk gibi bakmak gerekir, özel ilgilenmek gerekir. Dolayısıyla üreticilerimiz çok önemli ve hassas bir görevi üstleniyorlar ve bu görevi yaparken de aynı zamanda Türk somonu markası ile dünyaya somon satıyorlar. Aslında sattıkları somon değil alabalık satıyoruz. Bizim sattığımız ve iç sularda küçük alanlarda üretip yavru ile büyütüp denizlerde daha da büyüterek sattığımız somonun dünyada da çok tercih edildiği bilinmektedir. Ülkemizin kapasitesine baktığımızda özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu da aslında üretimdeki bu oranı çok daha yukarılara çıkarabileceğini, Türkiye'nin üretimi içindeki payını çok daha yüksek oranlarda olduğunu biliyoruz. İlimiz açısından özellikle Beytüşşebap, Uludere bölgesi başta olmak üzere yine Ilısu Barajımızın bulunduğu alanda çok ciddi bir üretim kapasitesinin olduğunu biliyoruz. Özellikle bulunduğumuz bölgede bu bölgelerle ilgili algının olumsuzluğu nedeni ile üreticilerimiz, yatırımcılar ve bu işi bilenler bu bölgeye gelmediler ve bizde davet etmedik. Ama bu süreçten sonra bu bölgenin güvenliği ile alakalı Fethiye'den veya Bodrum'dan güvenlik olarak hiç bir farkımız yok. Siz Fethiye'de nasıl denize rahat girebiliyorsanız. Orada üretimle ilgili nasıl Seydikemer'e gidebiliyorsanız burada da Uludere'ye, Beytüşşebap'a o şekilde gidip gelebilirsiniz. Siz yeter ki burada üretin.

- Sayın BİLGİN:"21 Yüzyıl Türkiye yüzyılıdır"

Türkiye'de bürokrasinin en az olduğu ilde üretim yapacaklarının altını çizen Sayın BİLGİN, biz sizin için kamu görevlileri özel görevliler görevlendirilerek bürokratik iş ve işlemlerle sıfır bürokrasi ile üretim yapacaksınız.

     Şırnak'ın özel bir il olduğuna vurgu yapan Sayın Osman  BİLGİN, Şırnak güvenliyse aslında Londra güvenli. Şırnak güvenliyse Berlin güvenli, İstanbul güvenli. Yani dolayısıyla şöyle diyemeyiz; biz İstanbul'da, İzmir'de, Antalya'da üretim yaparız bize Şırnak ne lazım diyemeyiz. Ülkemizin tümü ile doğusu ile batısı ile ; güneyi ile kuzeyi ile hep birlikte kalkınıp hep birlikte el ele vererek bölgelerimizdeki kalkınmayı harekete geçirmeliyiz. Yani kısaca artık Şırnak terörle anılan değil, yatırımıyla, sosyolojisiyle, kültürüyle, festivalleri ile anılan çok yönlü bir şehir olma yönünde ilerliyor.21.yy. isteseler de istemeseler de Türkiye yüzyılıdır. 21 yüzyıl zulümlerin ve zalimlerin hakimiyet sürdüğü bir yüzyıl olmayacak. Mazlumların, çalışanların ayağa kalktığı bir yüz yıl olacak. İnşallah  Türkiye bu yüzyılında on milyar dolarlık su ürünleri ihracatından bahseden bir ülke olacaktır."

 

-Sayın Geliş:" Şırnak'ta yeni bir sektörün temeli atılıyor."

     Bu Projenin hayata geçirilmesinde emekleri olanlara teşekkür eden Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman GELİŞ, bugün ilimizde oluşan huzur ve güven ortamı ile beraber yeni bir sektörün temeli atılıyor. Bugün bu sektörün duayenleri ile bir aradayız. Bizde Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası, Cizre Ticaret ve Sanayi Odası bütün buradaki yetersiz kaldığımız noktalarda el birliği ile sektördeki tecrübelerimizi birleştirerek hem ülkemizin ekonomisine hem de Türkiye'deki işsiz gencin en fazla olduğu ilimize katkı sunabilirsek ne mutlu. Bu anlamda da bugünkü panel ve sempozyumun ilimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

 

-Sayın ATALAY:"2023 hedefimiz iki milyar dolarlık ihracat."

              Ülkemizin her tarafı dört bir yanı, bayrağımızın dalgalandığı her alanın kendileri için kutsal olduğunu ifade eden Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ ATALAY," son derece güzel balık yetiştirmeye, turizme, yaşamaya değer yerler. Tabii bu yaşanacak yerlerde de ekonomiyi canlandırmak gerekiyor. En pratik yollarından bir tanesi de gıda üretmek. Gıdanın da başına ülkemizde az bilinen ve az tüketilen balık geliyor. Balığın besin değerini, gıdadaki önemi anlatmakla bitmiyor ama bir de ekonomide de bu kadar önemi var. Altı yedi yıl önce ihracat rakamı altı yüz milyon dolarlardayken bu sene bir nokta altı milyarı yakalamayı hedefliyoruz.2023 hedefimizi 2008'de belirlemiştik bir milyar dolardı. İnşallah 2023'ü de iki milyar doları yakalamayı hedefliyoruz. Bunun için tüm gücümüz ve bilgimizle üretmeye hazırız. Elinizi attığınız her alanda bir gıda çıkıyor, bir ekonomik değer çıkıyor. Midye diye bir yetiştiricilik yoktu bu sene yaklaşık yüz bin ton kapasiteli midye yetiştiriciliği tesisi tahsis ettik. Ülkemiz yakında midye satan ve istiridye bir ülke konumuna gelecek.

              Su ürünleri yetiştiriciliği dünya çapında en hızlı gelişen gıda sektörlerinden biri olduğunun altını çizen Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkanı Faruk COŞKUN,2020 yılı verilerine göre ülkemiz yetiştiriciliği Avrupa'da birinci sıradadır.2021 yılındaki istatistik rakamlarında 135 bin 703 ton alabalık üretimi olmuştur. Bir önceki yıllara göre de artış %7.6 'dır. Bulunduğumuz bölgeye de baktığımızda da 2021 yılında doğu Anadolu'da 17 Bin 550 ton. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de 14 Bin 592 Ton üretim olduğu gözlemlenmektedir. Mardin ve Şırnak özelinde de bakacak olursak Şırnak'ta 25 ton kapasiteli 41 tane üretim tesisimiz bulunmaktadır. Mardin'de ise 250 ton kapasiteli 7 adet tesis görülmektedir."

              Düzenlenen panelde Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Özerdem MALTAŞ ve Mardin İl Tarım ve Orman Müdürü Menduh DİNLER kısa bir sunum yaptı. Akabinde Prof.Dr.Murat ARSLAN "Balık Yetiştiriciliği Dünya için ne ifade ediyor" ve Prof. Dr.Mehmet ŞİMŞEK  "Tatlı Suların fırsatlar ve Dicle Havzası Örneği" konulu geniş çaplı bir sunum gerçekleştirdiler. Panel soru cevap bölümü ile son buldu.