T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ÇİFTÇİLERİMİZE 108.000 ADET MEYVE FİDANI DAĞITILDI

Yayın Tarihi : 14.12.2021

13.12.2021 tarihinde Valimiz Ali Hamza Pehlivan, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz önünde "Atıl Tarım Arazilerinin Rehabilitasyonu Projesi" ve "Meyveciliği Geliştirme Projesi" kapsamında çiftçilere meyve fidanı dağıtım etkinliğine katıldı. Her iki proje kapsamında %70 hibe destekli, yaklaşık 2 milyon TL değerinde toplam 108.000 meyve fidanı çiftçilerimize teslim edildi.

Atıl Tarım Arazilerinin Rehabilitasyonu Projesi kapsamında eğim, kuraklık gibi çeşitli nedenlerle kullanılmayan tarım arazilerinin tarıma kazandırılması amacıyla zorlu toprak ve iklim koşullarına uyumlu, ekonomik getirisi de yüksek bir ürün olması dolayısıyla 50.000 adet Antep Fıstığı fidanı çiftçilerimize dağıtıldı.

Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında ise çiftçilerimize 45.000 adet Antep fıstığı fidanı, 1.500 adet ceviz fidanı, 1.500 adet badem fidanı, 10.000 adet kıtılnefs üzümü asma fidanı dağıtıldı.

Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz önünde düzenlenen meyve fidanı dağıtım törenine Valimiz  Ali Hamza Pehlivan, İl Tarım ve Orman Müdürümüz Selman Demirel, Ticaret İl Müdür V.Mehmet Emin Yıldırım, Meteoroloji Müdürü Bedri Ürper, Tapu Müdürü Gökhan Doruk, Şube Müdürlerimiz, Kurum Personellerimiz ve Çiftçilerimiz katıldı. 

Programı takip eden basın mensuplarına projeler hakkında bilgiler veren Vali Pehlivan;

"Bugün İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile GAP Bölge Kalkınma İdaresinin müştereken hazırladığı 2 önemli projenin meyve fidanı dağıtım etkinliğini gerçekleştirmek üzere bir araya geldik. Bu projelerin toplam mali değeri yaklaşık 2 Milyon TL'dir.  

Birinci proje, atıl tarım arazilerinin değerlendirilmesine yönelik projedir. Biliyorsunuz, bazen eğimden bazen kuraklıktan dolayı araziler kullanılamayabiliyor. Bu tür araziler Antep fıstığının yetiştirilmesine son derece uygundur. Çünkü Antep fıstığının hem zorlu iklim koşullarına adaptasyonu söz konusu hem de ekonomik getirisi yüksektir. Bu proje kapsamında 50 bin fıstık fidanını bugün çiftçilerimize ulaştırıyoruz. Bu projenin büyüklüğü 415 Bin TL'dir. %70'i olan 313 Bin TL'sini hibe olarak, kalan kısmını da çiftçilerimizin %30'luk katkı payıyla hayata geçirmiş oluyoruz. 

Diğer projemiz ise Meyveciliği Geliştirme Projesi'dir. Bu projemiz, birlikte üretim modeli dediğimiz, Şırnak'ta yaygınlaştırmaya çalıştığımız bir yöntemle uygulanmaktadır. Bu kapsamda da yine antep fıstığı, ceviz, badem üretiminin artırılması ve bunun yanında özellikle Uludere İlçemizde yetişen, bu bölgeye özgü olan, hatta coğrafi tesciliyle ilgili de çalışma başlattığımız kıtılnefs üzümü, bu üzümden hareketle de bağcılığın geliştirilmesine yönelik adımlar atıyoruz. 
Birlikte üretim modeli kapsamında 150 çiftçimizi bir araya getiriyoruz. Çiftçilerimizin bu üretimi başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmeleri, dikilen fidanların sağlıklı, güvenli ve kontrollü bir şekilde yetişebilmesi için yaklaşık 10 bin metrelik ihata oluşturuyor, bu bahçeleri 1000 dekarın üzerinde tesis ediyoruz. Bu kapsamda da 45 bin adet antep fıstığı, 1500 adet ceviz, 1500 adet de badem fidanını bugün itibariyle teslim ediyoruz. Yöremize özgü olan kıtılnefs üzümünden de 10 bin adet vermek suretiyle bağlar oluşturuyoruz, bu sayede de üzüm üretimini teşvik etmiş oluyoruz. Bu projemizin büyüklüğü yaklaşık 1 Milyon 400 Bin TL'dir. 1 Milyon TL'sini GAP Bölge Kalkınma İdaresi karşılıyor. Her iki projeyle birlikte 108 bin meyve fidanını çiftçilerimizle buluşturuyoruz. Bunların proje değeri yaklaşık 2 Milyon TL'dir. 

İlimize ve çiftçilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. Projeye destek veren GAP Bölge Kalkınma İdaresine ve GAP Bölge Kalkınma İdaresine desteklerini esirgemeyen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Projelerimizin hazırlanmasında emeği geçen, Tarım ve Orman Müdürlüğümüzde çalışan mühendislerimize, proje biriminde çalışan arkadaşlarımıza da katkı ve emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu projeleri yapmak da hayata geçirmek de önemlidir. Projeleri hayata geçiren çiftçilerimize emekleri, gayretleri, istekliliklerinden, girişimciliklerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Hayırlı, bereketli kazançlar temenni ediyorum." dedi.

Program, fidanların çiftçilere teslim edilmesinin ardından sona erdi.