T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, KUMÇATI’DA ASPİR HASATININ STARTINI VERDİ

Yayın Tarihi : 9.07.2021

Valimiz Ali Hamza Pehlivan; Aspir Yetiştiriciliği Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında İlimizde ilk kez deneme ekimi yapılan “Aspir Bitkisinin Hasat Etkinliği”ne katıldı.

Kumçatı Beldemizde ekilen tarladaki etkinliğe gelişinde Vali Pehlivan, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, İl Tarım ve Orman Müdürü Selman Demirel, Kumçatı Belde Belediye Başkanı Nimet Demir, TSO Başkanı Osman Geliş, Aspir Derneği Başkanı Fikret Akınerdem, tarla sahibi Ömer Demir ve çiftçiler tarafından karşılandı. Vali Pehlivan, biçerdöverin direksiyonuna geçti, bismillah diyerek 30 dönümlük arazideki aspir hasatının startını verdi; hasatın hayırlı, bereketli ve bol kazançlı olması temennisinde bulundu.

Hasat etkinliğinde konuşan Vali Pehlivan, Şırnak’ta ürün desenini arttırma çabasında içinde olduklarını, bu anlamda aspir bitkisinin de özel ve bölge için önemli olduğunu söyledi.

Vali Pehlivan,

“Bu tarlada “Aspir” bitkisinin 30 dönümlük arazi üzerinde deneme üretimi yapıldı. Şimdi hasatını gerçekleştiriyoruz.

Malumunuz İlimizde iklim ve coğrafi şartlara uygun şekilde buğday, arpa gibi ürünler geleneksel olarak yetiştiriliyor. Meyvecilik alanında da fıstık, ceviz, badem, üzüm, incir gibi ürünler yetiştiriliyor. Bununla birlikte özellikle kurak alanlarda, kuru tarıma uygun alanlarda ürün çeşitliliği, ürün desenini artırmak adına Valiliğimizin himayesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz bünyesinde, Tarım ve Orman Bakanlığımızın kırsal kalkınma destekleri ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile Dicle Kalkınma Ajansının destekleriyle çeşitli projeleri üretip hayata geçirme gayreti içerisindeyiz. Bu bağlamda İl Özel İdaremizle de her yıl tarım projelerine belli bir bütçe ayırarak projeleri desteklemeye çalışıyoruz. İki hafta önce ürün desenini, çeşidini arttırmaya yönelik soya fasulyesi üretimine desteklerimiz oldu. Sertifikalı soya tohumunu, Silopi ilçemizdeki çiftçilerimize dağıttık. Soya bitkisi kullanım alanı itibariyle çeşitlilik arz eden bir bitki. Aspir de Tarım ve Orman Müdürlüğümüz bünyesinde geçtiğimiz yıl çalışmalarını başlattığımız ve projeye dönüştürdüğümüz, sözleşmeli çiftçilik kapsamında Kumçatı’da ekimi güz aylarında yapılan ve şu an hasat aşamasına gelen, kullanım çeşitliliği fazla olan bir bitki. Yemeklik olarak da kullanılabildiği gibi biodizel özelliği, zeytinyağı ayarında kaliteye sahip yağ kalitesi, taç yapraklarından faydalanılarak tıbbi aromatik bitki olarak da değerlendirilip ‘yalancı safran’ olarak da piyasada ticareti yapılan bir bitki. Küspesi hayvan yemi, kuşyemi olarak kullanılabiliyor. Böylesine çok fonksiyonlu.  İlimizin batı kesiminde kuru tarım yapmaya müsait ovalarımız,arazilerimiz mevcut. Bu bitkinin de kurak alanları seviyor olması çiftçilerimize avantaj sağlayacaktır.

Ülke genelinde yaklaşık 40 bin ton aspir üretiliyor ve bu yıl yüzde 50 artış bekleniyor. Bu başarılı deneme üretimi sonrasında, vereceğimiz proje destekleri ve çiftçilerimizin de ilgi göstermesi ile Şırnak olarak aspir bitkisinin üretimini arttırma gayreti içerisinde olacağız. İnşallah ilimize değer katacaktır. Bu çalışma çiftçilerimizin ürün çeşitliliğini sağlama hususunda mesafe kat etmesi ve aspiri ürün portföylerine,ürün desenlerine katması bağlamında da bir başlangıç teşkil etmektedir.

Tarla sahibi Ömer Demir’e, sözleşmeli çiftçilik yaptıran firma yetkililerine, Aspir uzmanı, Aspir Derneği Başkanı Prof Dr Fikret Akınerdem’e, Şırnak Üniversitesi Rektörümüze, Kumçatı Belde Belediye Başkanımıza, TSO Başkanımıza, Tarım ve Orman Müdürlüğümüze, katkı ve emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı ve uğurlu olsun. Bugün ilk örnek uygulamayı, hasatını yapıyoruz. İlerleyen yıllarda inşallah çok daha geniş alanlarda üretimini yaparak çiftçilerimizin kazancına katkı sağlayacağı inanıyorum.” dedi.