T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE DİJİTAL TARIM PAZARI (DİTAP) BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Yayın Tarihi : 14.08.2020

İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE DİJİTAL TARIM PAZARI (DİTAP) BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ

   

    Tarımsal ürünleri üreten, alımını yapan ve tüketiciye ulaştırılmasını sağlayan tüm tarım sektörü paydaşlarını dijital ortamda buluşturmayı amaçlayan dijital tarım pazarı, 29 Nisan 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli'nin tanıtımları ile faaliyete geçmiştir.

    Dijital Tarım Pazarı Sistemi, sektör paydaşları tarafından bütün bileşenleri ile aktif olarak kullanılmaya başlandığında; üretim, nakliye ve pazarlama maliyetlerinde düşüş, ürünlerin değer fiyattan satılması, fiyat istikrarı, arz-talep dengesinin sağlanması ve açığa üretimin minimum seviyelere indirgenerek üretim planlaması gerçekleşecektir. Tüm bu faydalarının yanı sıra finansman maliyetlerinin düşmesi, ürün satışlarındaki belirsizliğin ortadan kalkması, daha kaliteli ve yüksek seviyede tüketici memnuniyeti, ülke ihtiyaçlarının karşılanarak ihracat odaklı üretim, sağlam ve rekabetçi bir sektör yapısının oluşmasına da büyük katkılar sağlanacaktır.

    İl Müdürlüğümüzce DİTAP' (Dijital Tarım Pazarı) nın tanıtımı, sisteme katılımın teşvik edilerek, katılımın en üst seviyede sağlanması ve sektör paydaşları tarafından benimsenmesi amacıyla il genelinde eğitim toplantıları, seminer ve sektör paydaşı kişi/kurum ziyaretleri planlanmıştır. Bu amaçla 14 Ağustos 2020 tarihinde Saat 10:30'da İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda  ilkini gerçekleştirmiş olduğumuz eğitim toplantısına, İl Müdür Vekilimiz  Hurşit Acar, İl Müdürü Yardımcımız Erdoğan Yıldız, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü vekili Mahmut Öden, İlçe Müdürlüklerimizde görevli  kurum personelleri ve konu uzmanı personeli katılmıştır. Sistemin benimsenmesi ve katılımın yaygınlaştırılması amacıyla il genelinde planlanan eğitim toplantısı, seminer ve sektördeki kişi/kurum ziyareti faaliyetlerine devam edilecektir.

Toplantıda "Dijital Tarım Pazarı (DİTAP)" konusunda paylaşılan güncel bilgiler İl Müdürlüğümüz Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğümüzde görevli Ziraat Teknikeri Yakup Altun tarafından hazırlanmış olan sunuda detaylandırılmış ve bu kapsamda yürütülecek işlemlerde üreticilerin ve alıcıların izlemesi gereken yol "Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) Kullanıcısı Yardım Rehberi" doğrultusunda anlatılmıştır. Son bölümde de katılımcılardan gelen sorular yanıtlanarak, açıklamalar yapılmıştır.

DİTAP Projesi Nedir? Nasıl bağlantı sağlanır? Avantajları nedir?

Dijital Tarım Pazarına;

Nasıl Girilir?

• ditap.gov.tr veya dijitaltarimpazari.gov.tr adresleri üzerinden E-Devlet şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

Kaydolmak için Şartlar Ne?

• Tarım ve Orman Bakanlığı ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi)'ye kayıtlı olan üreticiler SATICI olarak kayıt olabilirler.

• Tüzel kişiliğe sahip işletme ve kooperatiflerin kaydı için çalışmalar yapılmaktadır.

Karşılaştığınız Sorunlar İçin;

• İl Müdürlüklerinde ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) İl Sistem Sorumlusuna başvurabilirsiniz.

• İlçe Müdürlüklerinde, İlçe Tarım ve Orman Müdürüne başvurabilirsiniz.

• DİTAP sistem üzerinden sol menüdeki "Bize Ulaşın" linki tıklanınca açılan "Mesajlarım" sayfasında "Yeni Mesaj Oluştur" butonunu kullanarak mesaj oluşturabilirsiniz.

• ALO 180 TİMER danışma hattını arayabilirsiniz.

Alıcı olarak DİTAP'ta kayıtlı olan kullanıcılar, Ticaret Bakanlığı MERSİS ve ESBİS sistemlerine kayıtlı olmalıdırlar.

Satıcının DİTAP'a kullanıcı olarak kayıt olabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi)'ye kayıtlı olan üretici olması gerekmektedir.

Hali hazırda sistemde Bitkisel Ürünlere ilişkin talep, teklif, sipariş ve doğrudan satış ilanı oluşturabilirsiniz. Hayvansal ürünler ve su ürünleri ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Çiftçilerimizin bin bir emekle ürettiği ürünleri değerinde satması, pazara ulaştırması artık çok kolay.

Avantajlar neler?

• Sözleşmeli tarım ile girdi finansmanı kolaylığı,

• Ürünlerin yüksek değer ile iç ve dış pazarda yer bulması,

 • Ürünlerin satılacağı kişi, yer, fiyat ve koşulların belli olması,

• Hasat, işleme, depolama ve pazara erişimini sağlayacak etkin lojistik faaliyetleri,

• Yerel ürünlerin yeni pazarlara açılması.

DİTAP sayesinde "değer fiyat üzerinden" tüm alıcılar ve üreticiler online platform olarak buluşabilecekler ve böylece hem üretici hem tüketici hem de sektör kazanacak.

>>> Ditap Yardım Rehberi Kayıt ve Giriş İşlemleri için tıklayınız...

>>> Ditap Yardım Rehberi Satıcı (Üretici) İşlemleri için tıklayınız...

>>> Ditap Yardım Rehberi Alıcı İşlemleri için tıklayınız...

>>> Üretici Liflet için tıklayınız...

>>> Alıcı Liflet için tıklayınız...

>>> Afı̇ş-1 için tıklayınız...

>>> Afı̇ş-2 için tıklayınız...

 

   Haber&Fotoğraf      : Ramazan BENEK