ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ŞIRNAK İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • ŞIRNAK
    • TARİHÇE
    • EKONOMİK VE SOSYAL YAPI
  • KURUMUMUZ
    • YÖNETİM
    • ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİMİZ
    • MİSYON-VİZYON
    • BİRİMLER
    • KALİTE POLİTİKAMIZ
    • ETİK BEYANNAME
  • İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    • BEYTÜŞŞEBAP
    • CİZRE
    • GÜÇLÜKONAK
    • İDİL
    • SİLOPİ
    • ULUDERE
  • İÇ KONTROL SİSTEMİ
    • ŞIRNAK KALİTE EL KİTABI
    • FORMLAR
    • İŞ AKIŞ ŞEMALARI
    • PROSEDÜRLER
  • KAMU HİZMET STANDARTLARI
  • TARIM TAKVİMİ
  • YAYINLAR
  • PERSONEL LİSTESİ
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksŞırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

​Çiftçi Takvimi

Arıcılık ​Takvimi

ARICILIK TARIM TAKVİMİ 

Ocak-Şubat

  1. Kovanların hava şartlarından (sel, yağmur, kar, hakim rüzgar) etkilenmeyecek şekilde toprak seviyesinden 30-40 cm olacak şekilde sehpa üzerine yerleştirerek tedbirlerin alınması gerekmektedir.
  2. Kovan giriş deliğinin yönü sert ve soğuk esen rüzgarların aksi istikamette olmalıdır. Buna dikkat edilmezse arı kovan içindeki gerekli ısıyı sağlayamaz..
  3. Sahil bölgelerde konaklayan kolonileri sık sık kontrol ederek yiyecek ve genel durumlarının bakımı yapılmalıdır
  4. Kovanlarda yiyecek kontrolü yapılarak gerekiyorsa kek verilmelidir.
  5. Kış bakımlarında özellikle dikkat edilmesi gereken hususlardan biriside bakımların hava sıcaklığının +14 C nin üzerinde olduğu zamanda yapılmalıdır. 

    Mart-Nisan
  1. Arılar bazı bölgelerde dışarıya çıkacaklarından kovan bakım işleri bu istikamette yürür. Küflü ve kırık çerçeveler değiştirilir. Kovan temizliği yapılır fazla petekler alınır. Çürüyen veya eskiyen kovanlar değiştirilir.
  2. Arılar bal toplama faaliyetine başladıklarından bakım işleri de o derecede çoğalır. Nisanda havaların yaklaşık 10-15 0C'nin üzerine çıkması ile bu ayda kovanların 2. muayeneleri yapılır. Bu bakımdan arıcılık malzemeleri daima çalışır halde bulundurulmalıdır.
  3. Yine nisan ayında kovanların kuvveti ve yavru durumları kontrol edilir, ana arının düzenli yavru atıp atmadığına bakılır. Arıların yiyecek durumları kontrol edilir. Zayıf kovanların birleştirilmesi ve beslenmesi yapılır.
  4. Hastalık ve zararlıların kontrolü ve mücadelesi yapılmalı ve gerekli ilaçlar kullanılmalıdır. 

    Mayıs-Haziran
  1. Fazlalık analar ile öksüz kovanlar analandırılır veya bazı analar ile yeniden bölme yapılır.
  2. Mayıs ayında hava koşullarına, doğal bitki örtüsüne ve kovanların yiyecek durumlarına göre  yemleme yapılabilir.
  3. Doğal oğul arzu edilmiyorsa, ana arı memeleri kesilerek yok edilir.
  4. Oğula yatan kovanlar kontrol edilir. Oğulların bakımına özen gösterilerek, genç çiftleşmiş analar yumurtlamaya kadar izlenmelidir.
  5. Gerek duyulan kovanlara, çerçeve durumlarına göre ballık ve çerçeve ilave edilir.
  6. Uçma delikleri iyice genişletilir (Havalar serin gidiyorsa, uçma deliği normal bırakılır.) 

    Temmuz-Ağustos
  1. Genellikle bal toplama devresi olduğundan, kovanların genel durumu kontrol altında tutulur.
  2. Bal geliş durumu izlenerek, İhtiyaç duyulan kovanlara ballık ve çerçeve ilave edilir. Ayrıca; su ihtiyacının sağlanmasına çalışılır.
  3. Zayıf kovanların birleştirilmelidir.
  4. Kovanların temiz ve kullanışlı olmasına dikkat edilir. Kovanlar sarsılmadan çiçeği bol yerlere nakledilir.
  5. Bal hasadı yüksek kesimlerde Temmuz ortalarında, diğer yerlerde ise ay sonuna doğru başlar.
  6. Arılarda görülecek hastalık ve zararlılarla mücadele edilir. 

    Eylül-Ekim
  1. Bal hasadı devam eder. Bal sağımda yağmacılığa meydan vermemek için, çok dikkatli davranmak gerekir.
  2. Ana arısı yaşlanmış veya bal hasadından sonra ana arısı ölmüş kolonilere çiftleşmiş genç ana arı verilmelidir Arıların yiyecek durumları kontrol edilir. Ana arı verilen kovanların ve ananın çalışması kontrol edilmelidir.
  3. Koloniler kışa giriş öncesinde yeterli genç arı popülasyonunun oluşturulabilmesi için 1/1'lik şeker şurubu ile beslenir.
  4. Kışa girmeden önce arı kolonilerinin tek tek kontrol ederek kuvvet durumuna göre kovanların kışı geçirmek için yeterli balının olup, olmadığı kontrol edilmelidir.
  5. Ekim ayı sonlarında, etkili bir varroa mücadelesi yapılmalı ve arılar kışa varroadan temizlenmiş olarak girmelidir 

      Kasım-Aralık 
  1. Kışa girmeden önce arı kolonilerinin kuvvet durumları kontrol edilerek zayıf kovanlar birleştirilir.
  2. Eğer kovan içinde arıların işgal etmediği çerçeveler varsa bunları muhakkak almak gerekir. Daha sonra kovan iç hacmin daraltmak için çerçeveyle boşluk arasına bir bölme tahtası konur.
  3. Ana arının durumu muhakkak kontrol edilerek hastalıklı, yaşlı ya da bir şekilde sakat kalmış ana arılar muhakkak değiştirilmelidir. Bu mevsimde değiştirme imkanı yoksa bu tür kovanlar anası sağlam ama nüfusu az olan kovanlarla birleştirilmelidir.
  4. Kuluçkalıktaki fazla balları almak gerekir. Bir kovanın ortalama bal ihtiyacı 15 kg civarındadır. Yani yaklaşık 5-6 çerçevede balı olan arı kışı rahatlıkla geçirebilir
  5. Kovanlar, hava şartlarından (sel, yağmur, kar, hakim rüzgar) etkilenmeyecek şekilde, gerekli önlemler alınarak yerleşimleri yapılmalıdır.
  6. Kovan giriş deliğinin yönü, sert ve soğuk esen rüzgarların aksi istikametinde olmalıdır. Buna dikkat edilmezse arı, kovan içindeki gerekli ısıyı sağlayamaz.​

Bağcılık Tarım Takvimi

BAĞCILIK TARIM TAKVİMİ


       Ocak-Şubat

  1. Yeni bağ tesisi yapılacak yerlere krizma yapılır. Dipkazanla toprağın alt kısmındaki sert tabaka 1 er metre aralıklarla kırılarak hava ve su sirkülasyonu sağlanır. Dikim çukurları açılır.
  2. Asmadaki mantari hastalıklara karşı, bordo bulamacı (%2'lik)ile mücadele edilir.  Köklü asma fidanı sökümü yapılır.
  3. İklimi ılık geçen yerlerde havalar elverişli olduğu takdirde, kış budamalarına devam edilir. Kışı sert geçen ve  don tehlikesi olan yerlerde, yalnız aralama yapılması, budamanın ise çubuklar üzerindeki gözler kabardıktan sonra yapılması gerekir.
  4. Sonbaharda çiftlik gübresi verilmeyen bağlara, çiftlik gübresi verilir.
  5. Hava durumu ve toprak şartları uygunsa Şubat ayında fidan dikimi yapılarak üst tarafları kümbetle kapatılır.

           Mart-Nisan
  1. Bağlarda budama bitirilir. Nisan ortasında birinci kış ilaçlaması yapılır.
  2. Toprak işlemesi yapılır.
  3. Bağ tesisi için fidan dikimi yapılır. Gübreleme yapılmamışsa bu ayda yapılır. 

           Mayıs-Haziran
  1. Bazı bölgelerde toprak işlemesi ve gübreleme devam eder.
  2. Yeni tesislerde yeşil sürgün budaması yapılır.
  3. Mildiyö ve külllemeye karşı mücadele yapılır. Diğer zararlılarla da savaşılır.
  4. Bağlarda sulama, uç alma, boğaz açma, çapalama, hereklere bağlama ve diğer bakım işleri devam eder.
  5. Aşıların bakım ve kontrolleri yapılır.
  6. Yarma ve dilcikli ingiliz aşısı yapımına başlanır.  Aşılama mayıs ayı ortasında  sonuçlandırılır
  7. Uyanmaya başlayan bağlarda sürgünler bir karış olunca bordo bulamacı atılır. Hemen arkasından, kükürt atılmalı; yağışlı havalarda kükürt atımı tekrarlanmalıdır. İlaçlamalar 15-20 gün ara ile yenilenir.
  8. Yabancı ot mücadelesi yapılır. 

           Temmuz-Ağustos
  1. Toprak işleme ve sulama işlerine devam edilir.
  2. Yüksek sistem bağlarda, asma kolları tele yatırılır.
  3. Uç almaya devam edilir. 
  4. Erkenci çeşitlerde üzüm hasadına başlanır.
  5. Yeni kurulmuş bağlarda yaz budamasına devam edilir.
  6. Mildiyö ve külllemeye karşı mücadele yapılır. Diğer zararlılarla da savaşılır

           Eylül-Ekim
  1. Bağlarda üzüm hasadı ve kurutmalık üzümlerin serilmesi.
  2. Yabancı ot mücadelesi yapılır.
  3. Hasadı tamamlanan bağlarda toprak işlemesi ile birlikte, yanmış çiftlik gübresi uygulamasına başlanır.
  4. Çeşitli hastalık ve zararlılarla mücadele yapılır. Kışı yaprak altlarında ve kışlayabilecek yerlerin, böceklerle yumurtalarına karşı mücadele devam eder. 

           Kasım-Aralık
  1. Çiftlik gübresi tatbikatı ve toprak işlemesi yapılır.
  2. Aralama işine başlanır. Yaprakları yarı yarıya sararıp düşmeye başlayan bağlarda aralama yapılır. Aralama, budamanın ilk işidir. Aralama ile, asma üzerinde oduna kaçmış ve uzamış dallar kesilir. Esas budama daha sonraya bırakılır. Bu suretle, asmanın daha geç uyanması ve ilkbaharın tehlikeli donlarını atlatması sağlanmış olur. Don tehlikesi olmayan yerlerde, aralama ve budama aynı anda yapılabilir.
  3. Yeni bağ tesis edecek yerlerde krizma yapılır.
  4. Kış budaması yapılır.​

Koyunculuk Çiftçi Takvimi

KOYUNCULUK TARIM TAKVİMİ

       Ocak-Şubat

  1. Mısır silajı, elma posası silajı, pancar posası gibi su oranı yüksek olan kaba yemler ile yapılan beslemede özellikle ahır tabanı kuru tutulmalı ve altlık miktarı artırılmalıdır.
  2. Gebe hayvanlara fazla miktarda kuru yonca otu ve baklagil samanları verilmemelidir.
  3. Özellikle doğumu yaklaşan hayvanlara, gebelikten kaynaklanan rahatsızlıkları önlemek amacıyla koyun başına günlük 250 gr. tahıl (Arpa, Yulaf,Mısır danesi karışımı) ile beslemeye başlayın.
  4. Bu dönemde koçların veya diğer hayvanların koyunları rahatsız etmemesi ve onları kovalamaması için aynı alanda tutmayın.
  5. Koyunların önlerindeki yemlik yeterli uzunluk ve genişlikte olmalı, yemliklerde yeterli yem bulunmasına ve birbirlerini sıkıştırmamalarına dikkat edin.
  6. Gebe hayvanlar hendek, eşik ve dar kapılardan geçirmeyin, koyunların kuzulamadan önce atlayacakları, birbirini sıkıştıracakları veya tırmanmak zorunda kalacakları yapı ve materyallerden kaçının ve engelleyin. 

           Mart-Nisan
  1. Bu dönemde özellikle kuzulu koyunların bakımına önem verilmelidir. İkiz kuzulu olan koyunlara ilave tahıl karmaları verilmelidir.
  2. Sürü eğer meraya çıkarılacaksa özellikle taze yeşil yemlerden kaynaklanabilecek problemlere karşı dikkatli olunmalı mutlaka enteretoksemi (çelerme) aşısı yaptırılmalıdır Meraya çıkan hayvanların bakımına önem verilmeli gerekiyorsa ilave tahıl karmaları ile hayvanlar desteklenmelidir. 
  3. Yoğun kuzu besisi uygulanacak kuzular sütten kesilerek programa alınmalıdır.
  4. Ağılda beslenen hayvanların altlıkları kuru olmalı havalandırma iyi sağlanmış olmalıdır.
  5. Bahara çıkışta Ağıl içerisinde badana boya ve dezenfeksiyon işlemleri yapılmalı ve ağıl tabanı temizlenmelidir, paraziter mücadele mutlaka yapılmalıdır.
  6. Aşılama programı gereğince bu aylarda uygulanacak olan aşılar yaptırılmalıdır.
  7. Hayvanların tırnak ve boynuz bakımları yapılmalıdır. 

           Mayıs-Haziran
  1. Bu aylarda tamamen mera otlatılmasına geçilir. Ova yörelerde gece yayılımına geçilir.
  2. Kırkım hazırlıkları bitirilip, Mayıs ayının sonunda kırkıma başlanır (kırkıma önce kısırlardan başlanılmalı, müteakiben şişek ve toklular, daha sonra da sağmallar kırkılmalıdır.) Kırkımı biten sürü kontrol edilerek, anaç sürünün %20'si ayıklanır. Yerlerine aynı oranda dişi toklu alınarak, sürü sayısı tamamlanır. Anaç koyunlardan, verimleri iyi görülebilenler, gerekirse bir yıl daha sürüde kalabilir.
  3. Mayıs sonunda bütün koyunlar, dış parazitlere karşı etkin ilaçlarla hazırlanmış banyodan geçirilir.
  4. Kırkımı yapılmış hayvanlar teker teker elden geçirilerek, kasaplık olanlar damızlıktan çıkarılıp, satılır. Daha önce besiye alınmış kuzular da bu ayda satılır.
  5. Hayvan sıtması, ayak iltihabı, şap agalaksi (süt kesen)gibi hastalıklar bu ayda görülebileceğinden, tedavileri ve yapılmamış aşıları tamamlanmalıdır. 

           Temmuz-Ağustos
  1. Mera ihtiyacı tamamını karşılayabilecek durumdadır. Mümkün olduğu takdirde, koyunlar serin ve yükseklerdeki meralara çıkarılır.
  2. Hayvanlar her ne kadar meralarda besleniyorsa da yem yetersizliği bakımından takviye yemleme yapılır. Özellikle kuzular için özel besleme yapılmalıdır. İlkbaharda doğan kuzularda kırkım başlar.
  3. Koyunlarda kırkım devam eder.
  4. Gece yayılımı yapılır. Koyunlar gündüzleri kırda, kuzular ise etrafı çevrili(çit, çalı) yerlerde veya çevresi açık ağıllarda yatırılır. (Özellikle, geceleri zehirli otların bulunduğu meralara ve yeşil yoncalıklara, fazla miktarda başak kalmış tarlalara hayvanların bırakılmasından kaçınılmalıdır.)
  5. Gelişmeyen kuzular satılır.
  6. Çeşitli hayvan hastalık ve zararlılarına karşı mücadele edilir.   

           Eylül-Ekim
  1. Meralar kuruduğundan, bu ayda koyunlara ek yem ve yonca verilmelidir.Yonca biçiminden iki-üç gün sonra, kurutularak verilmelidir. Pancar yaprakları yedirilirken dikkat edilmeli aşırı miktarda pancar yaprağı otlatılmamalıdır.
  2. Ağılların gerekli badana, tamirat v.s. işleri yapılır, hasıl, mısır ve diğer yeşil yemlerin silajı yapılarak  kışa hazırlık yapılır. gerekli yem stoku yapılır.
  3. Koç katım dönemi geldiği için hayvanların bakımına ve beslenmesine dikkat edilir. Koç katımı yapılır.
  4. İyi olmayan hava şartları ve ek besin verilememesi gibi şartlarda; gelişebilecek gebelikle ilgili hastalıklarda, zaman geçirmeden tedavi yoluna gidilmelidir. 

           Kasım-Aralık
  1. Gebe hayvanların beslenmesine dikkat edilmeli, yonca kuru otu ve Baklagil samanı gebe hayvanlara verilmemeli.
  2. Kuzulama tarihi çok yakın olan analar, ağıl yakınlarında otlatılır. İyi ve uygun bir bakım ve beslenme ile, koyunlar doğum sırasında yüksek bir kondisyonda tutulur.
  3. Gebe ve doğum yapan koyunlara, ilave kesif yem verilir. İyi havalarda, koyunlar meraya çıkarılır. Güneşli ve yağışsız günlerde, yemleme işlemi ağıl dışında yapılır.
  4. Doğan kuzular, hemen ayrı temiz bir bölmeye alınır; göbek kordonu tentürdiyoda batırılır. Birkaç gün bu işleme devam edilerek, gazlı bez ile bağlı tutulur.
  5. Belirgin bir kuzu ishali görüldüğünde, derhal koruyucu önlemler alınır. Gerekli görülürse, septisemi serumu uygulanır.
  6. Doğan kuzular kuzuluklara alınır, günlük zorunlu bakımları yapılan kuzular sabah ve akşam analarını emmeleri sağlanır.
  7. Hastalıklardan korunmak için, ağılların teknik ve hijyenik koşullara uygun olması sağlanır.
  8. Mısır silajı, elma posası silajı, pancar posası gibi su oranı yüksek olan kaba yemlerle ile yapılan beslemede özellikle ahır tabanı kuru tutulmalı ve altlık miktarı artırılmalıdır.
  9. Merada veya anızda otlayan bahar kuzularına ilave tahıl verilmeli ve pancar yaprakları yedirilirken dikkatli olunmalı, fazla miktarda pancar yaprağı verilmemelidir.​

Meyvecilik Tarım Takvimi

MEYVECİLİK TARIM TAKVİMİ
 
 ​
OCAKa) Fidan çukurları açılır. Bahçe toprakları uygun yerlerde derince bellenir ve gübrelenir.
b) Fidanların sökülmeleri, katlanmaları ve dağıtım işleri yapılır. İklimi ılık olan, bölgelerde fidan dikimleri yapılır. Elma ve armut tohumları tavalara ekilir.
c) Bütün meyve bahçelerinde gerek varsa kış ilaçlaması yapılır.
d) Elma ve armutlar depodan pazarlama işlemi devam eder. Depolama devam ediyorsa kontrol edilir
e)Hava şartları uygun oldukça fidan dikimi devam eder.
ŞUBATa) Fidan çukurları açılır, toplu meyvelik kurulacak sahalar sürülür ağaç dipleri kabartılarak gübrelenir.
b) Fidan dikimleri devam eder. Fidan sökümü ve katlaması yapılır.
c) Her türlü meyvelerde budama çalışmaları başlar ve devam eder.
d) Çeşitli zararlı ve hastalıklarla kış mücadelesine devam edilir.
e) Depoda bulunan ürünlerde pazarlama devam eder.
f)Çiftlik gübresi uygulaması gerekli ise bu ay yapılabilir.
MARTa) Toplu meyvecilik kurulacak sahalar ile eski tesisler sürülür ve gübrelenir.
b) Fidan dikimine devam edilir
c) Meyvelerde budama ile birlikte aşılama işleri de devam eder. Ilık bölgelerde sert çekirdekli meyveler çiçek açabileceğinden donlara karşı dikkatli olunmalıdır. Yeni kurulan meyve bahçelerine can suyu verilmelidir.
d) Çeşitli zararlı ve hastalıklara karşı mücadeleye devam edilmelidir. 
e) Depoda bulunan ürünlerde pazarlama devam eder.
f)Çiftlik gübresi uygulaması gerekli ise bu ay yapılabilir.
NİSANa) Meyve bahçelerinde toprak işlenmesi devam eder ve işleme ile birlikte gübre uygulaması da yapılır.
b) Fidanların sökülmesi, katlanması ve dikilmeleri bölgelerine göre devam eder. Bazı ılık bölgelerde dikim son bulmuştur.
c) Her türlü bakım yanında sulama ve çapalama devam eder. Kalem aşısı bazı bölgelerde devam eder. Genel olarak bu ay sonunda budama işi tamamlanır.
d) Bahçelerde görülen ve görülebilecek hastalıklarla zararlılara karşı mücadele yapılır. Ancak çiçek devresinde mücadele durdurulur.                   
MAYISa) Bahçelerde ve fidanlıklarda toprak işlemesi çapa ve sürüm şeklinde devam eder. Toprak işlemesiyle birlikte gerekli gübreler verilir.
b) Bahçe ve fidanlıkta her türlü bakım, taçlandırma, budama, uç alma, çap ve sulama işleri yapılır. Aşılama genel olarak kalem aşısı şeklinde devam eder. Bazı bölgelerde sürgün göz aşısına başlanır. Geçen mevsimde yapılarak tutmayan aşılar yenilenir. Sıcak bölgelerde ağaçlara kireç badanası yapılır.
c) Görülebilecek her türlü hastalık ve zararlılara karşı mücadele edilir.
d) Can erik ve erkenci kiraz çeşitlerinin  hasadına başlanır.
HAZİRANa) Bazı bölgelerde bahçelerde ve fidanlıklarda toprak işlemesi sürüm ve belleme devam eder.
b) Dikim işleri bitmiştir.
c) Ilık bölgelerde sürgün göz aşısı başlar. Budama bitmiştir. Ancak bazı bölgelerde mücadele amacıyla kanserli dallar kesilir. Uç alma devam eder. Sulama, çapa ve her türlü bakım sıkı bir şekilde ay boyunca yürütülür. Meyvelerde seyreltme yapılır.
d) Meyve ağaçlarında görülecek her türlü hastalıklara karşı mücadele yapılır.
e) Ilık bölgelerde her türlü meyve hasadı başlar ambalajlanarak piyasaya sevk edilir. Bazı meyvelerde kurutularak değerlendirilir.
TEMMUZa) Toprak işlemesi bazı bölgelerde görülebilir
b) Dikim yoktur.
c) Genel olarak durgun göz aşısı başlar. Meyve seyreltme, su buharlaşmasını önleme amacıyla filiz alma, yaprak yolma ve bazı dalların kesilmesi şeklinde budama yapılır. Sık sık sulama yapılır. Gübre şerbetleri de verilir. Ot alma ve çapalama işleri devam eder.
AĞUSTOSa) Sonbahar dikimi yapılacak bahçelerde toprak hazırlığı yapılır.
b) Dikim yoktur.
c) Meyve bahçesi ve fidanlıklarda sulama, çapa, filiz ve kök piçlerinin temizliği yapılır. Durgun göz aşısı devam eder. Gübre şerbeti verilir.
d) Her türlü meyve hastalık ve zararlılarına karşı mücadele yapılır.
e) Hasat işleri devam eder. Meyveler ambalajlanır. Pazara sevk edilir, kurutulur, konserve yapılır, suları çıkarılır ve çeşitli şekillerde değerlendirilerek saklanır
EYLÜLa) Bazı bölgelerde Sonbahar dikimi amacıyla fidan çukurları açılmaya başlanır. Çekirdekli tohum ekimleri için fidanlıklarda tavlara hazırlanır.
b) Fidan ve ağaç dikimi yoktur.
c) Meyve bahçesi ve fidanlıkta bakım, sulama, çapa işleri yanında bazı bölgelerde durgun göz aşısı devam eder.
d) Meyvelerde gelecek yıl yumurtadan çıkarak hasar yapacak olan zararlılara karşı mücadele devam eder.
e) Meyvelerden bazılarının hasadı bitmiştir. Ancak bazı çeşitli meyvelerin hasadı devam eder. Hasat edilen meyveler ambalajlanır. Pazara sevk edilir. Muhafaza edilir ve değerlendirilir.
EKİMa) Güzlük dikimler için fidan çukurları açılır.
b) Fidanların sökümü, katlanmaları ve bazı bölgelerde dikimleri yapılır. Dikimle birlikte gübre kullanmak gerekir.
c) Bazı bölgelerde durgun göz aşıları bu ayın ilk haftasında devam edebilir. Sulama durdurulur.
d) Gelecek yıl faaliyete geçecek olan haşerelerin yumurta ve krizalitlerini yok etmek amacıyla gerekli mücadele yapılır.
e) Bazı bölgelerde meyvelerin son hasadı ay boyunca devam eder. Meyveler ambalajlanarak muhafaza edilir ve çeşitli yollarla değerlendirilir.
KASIMa) Bazı bölgelerde fidan çukurları açılmasına devam edilir.
b) Fidan dikiminin tam zamanıdır. Aşılı fidanlar tercih edilmelidir.
c) Fidancılık için yaprağını döken fidanlar sökülerek hendeklemeye alınır.
ARALIKa) Sıcak yerlerde fidan çukurları açılır. Fidanlıklarda fidanlar sökülerek toprakla katlanır.
b) Uygun bölgelerde fidan dikimi devam eder.
c) Uygun havalarda sert çekirdekli meyvelerin budanması yapılabilir. Üşümelere engel olmak için ağaç dipleri höyük şeklinde toprakla doldurulur.​

Sebzecilik Tarım Takvimi

SEBZECİLİK TARIM TAKVİMİ

       MART

  • Patateste tarla hazırlıkları tamamlanır. Ekim ,kireçleme ve gübreleme yapılır.
  • Tarla sebzeciliğinde de toprak yatağı hazırlıkları  yapılır.Son toprak işlemesiyle gübreleme işlemi de bitirilir.
  • Fasulye ekilecek yerlerde , tohum yatağı hazırlıkları yapılır. Martın ikinci haftasında gübre atılır.Ayın ikinci yarısında ekime başlanır.
  • Fideliklerde hastalıklara karşı mücadele yapılır.
  • Tohuma bırakılan kışlık sebzelerin bakım işlerine devam edilir.
  • Çökerten hastalığına karşı tohum , fide ve toprak ilaçlamasına bu ay da devam edilir.
  • Üreticiler satın alacakları tohum ve fidelerin hastalıksız, canlı görünüşlü olmasına dikkat etmelidir. Bu konudaki ihtiyaçlarını tarım kuruluşlarıyla, çevrede tanınmış meraklı çiftçilerden sağlayabilirler.

        NİSAN

  • Tohum ekimi yapılacak tarlaların son sürümü yapılır ve diskaro çekilir. Tavın korunması için tapan ve sürgü çekilir .
  • Diskaro çekilmeden önce, gübreleme yapılır ve dikimle ilgili hazırlıklar tamamlanır.
  • Fideliklerde günlük sulama , zayıf gidiyorsa gübreleme ve kapak kapatma işlemleri yapılarak , yabancı otlar ayıklanır.
  • Mavi küf ve kök çürüklüğüne karşı ilaçlı mücadele yapılır. (Dithane M-45, Antracol, Kemoazin veya Deresol gibi ilaçlardan biri ile ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama yağışlı havalarda tekrarlanmamalıdır).
  • Ilık yastıklara şaşırtılmış bulunan biber, domates ve patlıcan fideleri 15 nisandan sonra, tarladaki yerlerine dikilmeye başlanır.
  • Çileklerin ilkbahar çapası yapılır.
  • Bamya, fasulye, hıyar, kabak, karnabahar, lahana ve soğan tohumlarının ekimine devam edilir.
  • Kavun, karpuz tohumları hazırlanan yerlere ekilir.
  • Fidelerin dikiminden 1-2 hafta sonra, birinci çapa yapılır.
  • Dikimden önce ve sonra, tel kurtları görülürse, mücadelesi yapılır.
  • Hava şartlarına göre, sulama imkanı olanlar, bu ayda sulama yapmalıdır.
  • Yabancı otlar temizlenir. Fazla ot çıkmayan yerlerde, istendiğinde ikinci çapa sırasında, dip doldurma yapılabilir.
  • Patateste birinci çapa ile boğaz doldurması yapılır.

      MAYIS

  • Açığa tohum ekimi, bakımı ve sulaması yapılır.
  • Fideler tarladaki yerlerine dikilir ve can suyu verilir.
  • Yaprak bitlerine karşı Gusathion, Komithion 50, Malathion gibi ilaçlarla tariflerine göre mücadele yapılır.

       HAZİRAN

  • Boğaz doldurma ve sulama işlemleri aksatılmadan yürütülür
  • Çok zarar meydana getiren, son zamanlarda çok yaygın bir şekilde görünen ve çok tehlikeli olan patates böceğine karşı, ayın ilk haftasından başlayarak, Gusathion, Malathion, Metil Kotniyon 25 W gibi ilaçlarla mücadele yapılmalıdır.
  • Havalar diğer aylara göre oldukça ısındığından, bamya,biber,domates, fasulye, kavun, karpuz, patlıcan ve soğan gibi sebzelerin sulaması aksatılmamalıdır.
  • Çapalama ve yabani ot mücadelesine devam edilir.
  • Kışlık sebzelerden karnabahar, lahana,pırasa ve diğerlerinin fideleri bahçedeki esas yerlerine dikilir.
  • Salatalık,acur,kabak,kavun ve karpuzda görülen antraknoza karşı bakırlı ilaçlar kullanılmak suretiyle ilaçlama yapılmalıdır.
  • Bakla,bamya ve fasulyede görülen pirecik zararlısına karşı mücadele yapılır.
  • Diğer hastalık ve zararlılarla mücadele,hastalık ve zararlının çıkış durumuna göre yapılmalıdır.
  • Domates,hıyar ve kabakların tepeleri budanır.
  • Bezelye ve fasulyelerin sırık çeşitleri için herek dikilir.

       TEMMUZ

  • Son turfanda domates fideleri şaşırtılır.
  • Kabak, kavun ve karpuzlarda telli böcek; biber ve domateslerde yeşilkurt; domateslerde mildiyö mücadelesine devam edilir.
  • Yazlık sebzelerin hasadına devam edilir. Bu arada yeşil aksamın canlılığını koruyabilmesi için sulama yapılır ve sulama öncesi az miktarda azotlu gübre verilir.
  • Lahana ve karnabahar sebzelerinin ekimi yapılır. Ekimin erken yapıldığı yerlerde ise şaşırtma işlemine başlanır.
  • Yaprak bitleri, kırmızı örümcek, yeşilkurt, danaburnu, mildiyö ve küllemenin yoğunluk durumuna göre, mücadeleye devam edilir.​

Sığırcılık Tarım Takvimi

SIĞIRCILIK TARIM TAKVİMİ
 
       Ocak-Şubat
  1. Kış şartları ağırlaştığından dolayı ahır içi nem, sıcaklık ve havalandırma koşullarına dikkat edilmeli, ahırların havalandırılmasına ve temizliğine her zaman olduğu gibi itina gösterilmelidir. Aşırı soğuk ve buzlu sular hayvanlara verilmemelidir.
  2. Açıkta yapılan yetiştiricilik sistemlerinde hayvanların tüketecekleri yem miktarı veya besin madde içerikleri yavaş yavaş artırılır. Hayvanların cereyan ve aşırı yağışlara maruz kalmaları engellenmelidir.
  3. İlkbaharda gebe kalmış ve doğumu yaklaşan hayvanların bakımına ve beslenmelerine dikkat edilmeli, gebeliğin son 3-4 haftasında özellikle yoğun yemlerle (100 kg canlı ağırlığa karşılık günde 1-1.5 kg yoğun yem tüketmeli) yemleme yapmak gerekmektedir.
       Mart-Nisan
  1. Bu dönemde özellikle yem değişikliklerine dikkat edilmeli yeşil yemler hayvanlara mutlaka alıştırılarak verilmeli, bir takım sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı önlem alınmalı.
  2. Baklagil otları fazla miktarda Ca ihtiva ettiği için gebe hayvanlar tarafından tüketimleri kısıtlanmalıdır.
  3. Özellikle doğumu yaklaşan ineklerin bakımına ayrıca önem verilmeli hayvanlar sık sık kontrol edilmelidir.
  4. Doğumu yaklaşan hayvanlara sütten kesim proğramı uygulanarak doğuma 2 ay kala tamamen kuruya alınmalı. İneklerin kuruya çıkarılmaları (ineklerin sağılmadığı dönem) gerekmektedir. Bu hayvanların tükettikleri yemin büyük çoğunluğunun ( %70 ila 90'ının)  mera otları veya uzun doğranmış otlarla sağlanması gerekir. Bu hayvanlara fazla miktarda dane yem veya kaba yem kaynağı olarak mısır silajı gibi yüksek enerjili yemler verilmemelidir.
  5. Kuruda ki inekler doğumdan iki hafta önce diğer ineklerden ayrılmalı temiz bir bölmeye veya ahır yakınında temiz bir meraya konmalıdır. Bu dönemde ineklere yüksek enerjili rasyonlara alıştırılmalıdır. Bu dönemde kesif yem tüketimi %0,75 ten %1 e kadar tedrici olarak artırılmalıdır.
  6. Yeni doğan buzağılara mutlaka ağız sütü yeteri kadar verilmeli, kuru ve sıcak bir ortam sağlanmalıdır.
  7. Ahırların havalandırılmasına, temizliğine önem verilmeli, dezenfeksiyon yapılmalıdır. Paraziter mücadele yapılmalıdır.
  8. Hayvanlara bu dönemde programa alınmış olan aşılamalar yaptırılmalıdır
       Mayıs-Haziran
  1. Geceleri hayvanlara barınak yeri olan ahırlarda temizlik, dezenfeksiyon ve diğer bakım işleri devam eder. Ahır işleri ay boyunca devam eder.
  2. Bazı bölgelerde meraların yetersiz olduğu durumlarda yem takviyesi olarak ahır besisi yapılır.
  3. Mera ıslahları yapılır. Ve dışarıda otlatma bütün bölgelerimizde devam eder.
  4. Her türlü hayvan hastalık ve zararlılarıyla mücadele yapılır. Hayvanlar iç parazitlere karşı ilaçlanır. Gübrelikte biriken gübre uzak bir yere götürülür veya satılır.     
  5. Haziran ayında hayvanlar genel olarak meralarda beslenirler. Meraya , çiğ ve kırağı kalktıktan sonra çıkılmalı, çiğ olma ihtimali varsa meraya çıkarmadan önce hayvanlara bir miktar kuru ot yedirilmeli. Sakin ve rahat bir otlatma sağlanmalı;parazit yumurtaları genellikle rutubetli çayır ve mera kısımlarında bulunduğundan, böyle yerlerde hayvan otlatılmamalıdır. Yalnız, 10 kg'dan fazla süt veren sığırlara kesif yem ve nitelikleri bozulmamış kaba yem ile takviye yapılır. Ocak ayında doğan buzağılar erkek ve dişi ayrı ayrı sürüler halinde otlatılır. Ot ve yem yemeğe alışan buzağılara verilen süt azaltılır ve su verilmeye başlanır. Yeni doğan yavrulara kepek, yulaf ezmesi, fiğ ve yonca verilir.
  6. Meralar hayvanların devamlı bulunacağı yer olduğundan münavebeli otlatma yapılmalıdır. Çayır ve yem bitkilerinin hasadı, kurutulması ve depolanması devam eder.
  7. Aylık verim ve sağlık kontrolleri yapılır; kartlara işlenir.
       Temmuz-Ağustos
  1. Hayvanların çoğunlukla dışarıda ve merada bulunması dolayısıyla ahır işleri azdır.
  2. Ahır besisi yapılan yerlerde hayvanlara bolca yeşil yem verilmeli, ahırlar temiz, havalı bulundurulmalı ve dezenfeksiyon yapılmalıdır.
  3. Hayvanlar her ne kadar meralarda besleniyorsa da (yem yetersizliği bakımından) meralarda yeterli yem bulamamaları halinde takviye yemleme yapılır. Özellikle buzağılar için özel besleme yapılmalıdır.
  4. Sağılan ineklerde meme hastalıklarına karşı dikkatli olunmalıdır. Meme, meme başları ve süt sık sık kontrol edilmeli; sağım saatlerinin aynı saatlerde ve eşit aralıklarla yapılmasına çaba gösterilmelidir.
  5. Hayvanlar ahıra alındığında tımar edilir. Ahır temizliği ve dezenfeksiyonu yapılır. 6-8 baş hayvana 20cm. çaplı baca olacak şekilde ahırda havalandırma sağlanır.
  6. Gebe ineklere septisemi aşısı uygulanır. Gebe ineklerin gebelikleri ilerlediğinde, meraya çıkarılmalarına özen gösterilir. Gebeliğin son günlerinde olan ineklerin gıdaları sulu, hazmı kolay, yumuşak ve gaz yapmayacak yiyeceklerden düzenlenir.
  7. 7-8 haftalık buzağılara erken sütten kesim düşünülebilir. Normal olarak 12-16 haftalık oluncaya kadar süt verilir.
  8. Aylık verim ve sağlık kontrolleri yapılarak kartlarına işlenir.
  9. Her türlü hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadele edilir.
       Eylül-Ekim
  1. Meralarda otlatma, mevsim nedeni ile azalacağından silaja önem verilir. Çayırlıklar ve yem bitkilerinin son hasatları yapılır. Hasıl, mısır ve diğer yeşil yemlerin silajı yapılarak kışa hazırlık yapılır.
  2. Ahırlarda havalandırma, temizlik, dezenfeksiyon ve badana işleri ve onarımları yapılır.
  3. Hayvan hastalıklarına karşı koruyucu tedbirler alınır, mücadele yapılır.
  4. Gebe ineklere iyi bir bakım gösterilmelidir. Doğum ve buzağı bölmeleri yeniden gözden geçirilerek noksanlıklar tamamlanıp, dezenfeksiyonları yapılır.
  5. Herhangi bir nedenle yavru atımı görüldüğünde, böyle hayvanlar derhal tecrit edilerek, gerekli araştırmalar yapılmalı; bulaşıcı bir hastalık durumunda, etkin önlemler alınmalıdır.
       Kasım-Aralık
  1. Mevsim ve işletme koşullarına göre, yem değişikliğine-hayvan alıştırılarak geçilir.
  2. Kış boyunca hayvanların tüketeceği kaliteli bir kaba yem olan silajın kontrolü yapılmalıdır. Silolanmış olan silajın olgunlaşıp olgunlaşmadığı haftada 1-2 kez kontrol edilir. Eğer olgunlaşmış ise hayvanlara alıştırılarak yedirilmeye başlanmalıdır.
  3. Ahır içi nem, sıcaklık ve havalandırma koşullarına dikkat edilmelidir. Cereyan oluşumu engellenmelidir.
  4. Açıkta yapılan yetiştiricilik sistemlerinde hayvanların tüketecekleri yem miktarı veya besin madde içerikleri tedrici olarak artırılır. Hayvanların cereyan ve aşırı yağışlara maruz kalmaları engellenmelidir.
  5. İlkbaharda gebe olan ve doğumu yaklaşan hayvanların bakımına ve beslenmelerine dikkat edilmeli,  özellikle gebeliğin son 3-4 haftasında yoğun yemlerle besleme yapmak gerekmektedir​
​​
​

E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Yeni Mahalle Cizre Caddesi Merkez / ŞIRNAK

  • Telefon : 0486 216 20 85

  • Faks : 0486 216 20 84

  • E-Posta : sirnak@tarimorman.gov.tr

  • KEP : sirnak@gthb.hs01.kep.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​